update nov. 2020 – De PS5 is gereleased en direct ontstaat er gigantische schaarste. Nederland krijgt mondjesmaat plukjes nieuwe voorraad geleverd. Veel winkels hanteren first-come-first-serve principe op pre-orders. Mensen die eerst waren met inschrijven krijgen als eerst geleverd.

Door de grote schaarste hebben veel winkels de pre-orders gesloten of hanteren ze een verwachte levertijd van maanden tot een half jaar. Pre-orderen heeft nu dus niet veel zin meer.

Playstation 5 pre-order

Veel webwinkels hebben de mogelijkheid de Playstation 5 te pre-orderen. Wanneer de eerste voorraden beschikbaar komen worden als eerst de pre-orders uitgeleverd. Pas daarna zullen de voorraden naar de overige klanten gestuurd. Om zeker te zijn van een snelle levering kun je je daarom vast aanmelden voor de pre-orders.
Omdat de nieuwe console naar verwachting in het begin zeer beperkt geleverd zal worden, ontstaat er schaarste. De vraag is groter dan het aantal beschikbare spelcomputers en waarschijnlijk zullen bij eerste levering nog niet alle pre-orders kunnen worden uitgeleverd. De wachtlijst wordt dan bij vrijwel iedere webshop van boven naar beneden afgewerkt, in volgorde van datum van pre-order. Des te sneller je de pre-order hebt geplaatst, des te sneller je dus naar verwachting geleverd krijgt!

Kosten pre-order

Belangrijk om wel rekening mee te houden is dat een pre-order in de meeste gevallen kosten met zich meebrengt. Dit doen de winkels om te voorkomen dat iedereen zich zomaar aanmeldt zonder de Playstation 5 daarna daadwerkelijk te kopen.
De kosten voor de reservering zijn bij iedere winkel verschillend, maar starten meestal rond de 50 euro. Je bent dan (op volgorde) verzekerd van eerste levering.

Waarom pre-orderen?

De reden waarom pre-orders zo populair zijn is dat je op deze manier als eerste geleverd zult krijgen.

Waarmee rekening houden?

Een pre-order kent ook een aantal nadelen. Vanwege de kosten van de pre-order zul je je waarschijnlijk niet zomaar aanmelden bij iedere (web)winkel waar pre-orderen mogelijk is.
Bijkomend nadeel is dat niet iedere winkel evenveel eenheden geleverd zal krijgen in eerste instantie. Wanneer je pre-ordered bij een winkel die weinig voorraad krijgt of juist heel veel pre-orders heeft openstaan kan het zo zijn dat je uiteindelijk later pas je PS5 in ontvangst kunt nemen dat wanneer je bij een andere winkel gereserveerd had.

Nog niet iedere winkel heeft pre-orders open staan

Een pre-order is nog bij vrijwel geen (web)winkel mogelijk. De winkes weten zelf namelijk nog niet wanneer en hoeveel consoles ze geleverd zullen krijgen. Veelal is vooruitbestellen pas mogelijk wanneer de winkels daar inzicht in hebben. Dit voorkomt teleurgestelde klanten wanneer de uitlevering plaatsvindt.

Tip

Ons advies is te wachten tot de webwinkels meer weten omtrent het moment en de hoeveelheid van de levering die ze zullen ontvangen vanuit Sony/Playstation. Op dat moment zullen de pre-orders bij deze winkels open gaan en zijn de consoles te reserveren met redelijke zekerheid van snelle levering. Je weet dan zeker dat je zo snel mogelijk kunt gamen en niet achter het net vist.

Wil je op de hoogte gehouden worden omtrent de pre-order mogelijkheden bij alle webshops in Nederland? Wij houden de Playstation 5 pre-orders realtime in de gaten en sturen direct een update toe wanneer ergens de pre-orders open gaan. Je bent zo direct op de hoogte en hebt de grootste kans als een van de eesten in te schrijven.

Schrijf je nu in!